Torebka po przyprawach papierowa - wyrzuć do pojemnika na papier - Zasady segregacji odpadów w Warszawie
Torebka po przyprawach papierowa - wyrzuć do pojemnika na papier
Bez folii!
Papier
Jak przebiega recykling papieru?
- Zbieranie: Zebrana makulatura trafia do papierni.
- Rozwłóknianie: Papier zostaje wymieszany z gorącą wodą, rozdzielony na włókna celulozowe i wstępnie oczyszczony.
- Mechaniczne usuwanie zanieczyszczeń: Oddzielenie zanieczyszczeń ciężkich.
- Odbarwianie i bielenie: Na tym etapie papier staje się biały jak śnieg. Etap ten jest pomijany, jeśli papier przerabia się na tekturę falistą lub papier pakowny.
Ciekawostki:
- Papier można przetworzyć 8-krotnie. Z papieru powstaje tektura, z tektury karton, później karton falisty, aż wreszcie opakowanie na jajka.
- Wyprodukowanie 1 tony papieru wymaga ścięcia 17 drzew. 17 drzew, w ciągu roku, produkuje tlen, który wystarczyłby dla 170 osób.
- Papier rozkłada się w 3 do 5 miesięcy.
- Przeciętnie człowiek zużywa rocznie 50 kg papieru (wliczony jest tu nie tylko papier zużywany w domu, ale i w biurach, w urzędach, na poczcie etc.). Ponieważ do produkcji 100 kg papieru potrzebne jest ścięcie 2 drzew, oznacza to, że każdy z nas wpływa na ścięcie 1 drzewa rocznie.
Pamiętaj!
- Zgniataj kartony przed wrzuceniem do pojemnika. W ten sposób będą zajmowały mniej miejsca (nawet o 70%).
- Włókna papieru źle reagują na wodę, tłuszcz i klej – pęcznieją i tracą swoje właściwości. Z mokrego czy tłustego papieru nie powstanie papier dobrej jakości.
- Paragonów nie wrzucaj do niebieskiego kosza. Paragony są drukowane na tzw. papierach termicznych, a taki papier nie nadaje się do recyklingu, ponieważ psuje jakość włókien celulozowych.
- Papier śniadaniowy nie nadaje się do recyklingu, ponieważ jest nasączony substancją nieprzepuszczającą tłuszczu.
- Do recyklingu nie nadaje się również papier laminowany.
- Kubek papiero-podobny do kawy lub herbaty wyrzuć do pojemnika czarnego. Taki papier jest zabezpieczony specjalną substancją i nie da się go wykorzystać ponownie.