Chleb - wyrzuć do pojemnika na bioodpady - Zasady segregacji odpadów w Warszawie

Chleb - wyrzuć do pojemnika na bioodpady

Pieczywo z masłem, wędliną lub serem wyrzuć do zmieszanych ponieważ do BIO nie wyrzucamy resztek pochodzenia zwierzęcego. Pamiętaj, sedes to nie kosz na śmieci! Nie wyrzucaj do niego chleba, ponieważ zapycha kanalizację. Dodatkowo zachęcasz tym szczury do zakładania w niej gniazd.

Bioodpady

Ekosztuczka

Chleb najlepiej trzymać w drewnianym chlebaku, w temperaturze pokojowej. Owinięcie chleba lnianą ściereczką przedłuży jego świeżość. Przechowywany w lodówce w temperaturze 4°C, starzeje się najszybciej. Chleb można mrozić, najlepiej w oddzielnych kromkach.
Pamiętaj o tym żeby nie marnować jedzenia. Nadmiar, zanim się zepsuje, możesz oddać do jadłodzielni.

Sprawdź, gdzie jest najbliższa jadłodzielnia.
5a-BIOODPADY

Jak przebiega proces recyklingu bioodpadów?

Warszawskie bioodpady są przetwarzane w sposób tlenowy w kompostowniach. Kompostowanie bioodpadów przebiega 3 etapowo:

  1. Biostabilizacja: Rozdrabnianie oraz rozkład pod wpływem podwyższonej temperatury i odpowiedniej ilości tlenu. Podwyższona temperatura umożliwia pozbycie się drobnoustrojów chorobotwórczych i pasożytów.
  2. Stabilizacja kompostu: Kompost grzejny wymieszany z ziemią usypuje się w pryzmach, w których dojrzewa przez 3 – 6 tygodni.
  3. Selekcja: Dojrzały kompost jest segregowany ze względu na wielkość i potem wywożony.

 

Ciekawostki:

  • W Polsce marnuje się 9 mln ton jedzenia rocznie! Każdy Polak statystycznie marnuje około 250 kg jedzenia rocznie. Najczęściej wyrzucane rodzaje produktów to: warzywa, pieczywo, wędliny.
  • Aż 53% żywności marnujemy w domu. Sklepy i dystrybucja stanowi 5% zaś gastronomia 12%.

 

Pamiętaj!

  • Bioodpady nie mogą być zanieczyszczone tłuszczami, mięsem czy nabiałem bo nie będą mogły zostać wykorzystane do wytwarzania kompostu. Dlatego do bio nie wyrzucaj:
    • produktów w zawartością tłuszczu np. kromek chleba posmarowanych masłem, ziemniaków z sosem, sałatki z oliwą.
    • produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli surowego lub gotowanego mięsa, wędlin, kości, ości czy resztek ryby.
    • mleka, ani jego wyrobów tj. jogurtów, serów, śmietan etc.
  • Skorupki od jajek wyrzuć do bioodpadów. Żółtko i białko powinno jednak trafić do kosza na odpady zmieszane.
  • Produkty stałe z zup na wywarze mięsnym wyrzuć do czarnego kosza na odpady zmieszane, jeśli wywar jest pochodzenia roślinnego i nie ma w nim tłuszczu, to wyrzuć go do kosza na bio.
  • Do bio nie wyrzucaj również odchodów zwierząt, kociego żwirku czy ściółki z klatek dla mniejszych zwierząt.
  • Olej po smażeniu oraz olej przeterminowany oddaj do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) lub Mobilnego Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów (MPSZOK).