Ryż - wyrzuć do pojemnika na bioodpady - Zasady segregacji odpadów w Warszawie

Ryż - wyrzuć do pojemnika na bioodpady

Bioodpady

Ekosztuczka

Pamiętaj o tym żeby nie marnować jedzenia. Nadmiar możesz oddać do jadłodzielni.

Sprawdź, gdzie jest najbliższa jadłodzielnia.
5a-BIOODPADY

Jak przebiega proces recyklingu bioodpadów?

Warszawskie bioodpady są przetwarzane w sposób tlenowy w kompostowniach. Kompostowanie bioodpadów przebiega 3 etapowo:

  1. Biostabilizacja: Rozdrabnianie oraz rozkład pod wpływem podwyższonej temperatury i odpowiedniej ilości tlenu. Podwyższona temperatura umożliwia pozbycie się drobnoustrojów chorobotwórczych i pasożytów.
  2. Stabilizacja kompostu: Kompost grzejny wymieszany z ziemią usypuje się w pryzmach, w których dojrzewa przez 3 – 6 tygodni.
  3. Selekcja: Dojrzały kompost jest segregowany ze względu na wielkość i potem wywożony.

 

Ciekawostki:

  • W Polsce marnuje się 9 mln ton jedzenia rocznie! Każdy Polak statystycznie marnuje około 250 kg jedzenia rocznie. Najczęściej wyrzucane rodzaje produktów to: warzywa, pieczywo, wędliny.
  • Aż 53% żywności marnujemy w domu. Sklepy i dystrybucja stanowi 5% zaś gastronomia 12%.

 

Pamiętaj!

  • Bioodpady nie mogą być zanieczyszczone tłuszczami, mięsem czy nabiałem bo nie będą mogły zostać wykorzystane do wytwarzania kompostu. Dlatego do bio nie wyrzucaj:
    • produktów w zawartością tłuszczu np. kromek chleba posmarowanych masłem, ziemniaków z sosem, sałatki z oliwą.
    • produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli surowego lub gotowanego mięsa, wędlin, kości, ości czy resztek ryby.
    • mleka, ani jego wyrobów tj. jogurtów, serów, śmietan etc.
  • Skorupki od jajek wyrzuć do bioodpadów. Żółtko i białko powinno jednak trafić do kosza na odpady zmieszane.
  • Produkty stałe z zup na wywarze mięsnym wyrzuć do czarnego kosza na odpady zmieszane, jeśli wywar jest pochodzenia roślinnego i nie ma w nim tłuszczu, to wyrzuć go do kosza na bio.
  • Do bio nie wyrzucaj również odchodów zwierząt, kociego żwirku czy ściółki z klatek dla mniejszych zwierząt.
  • Olej po smażeniu oraz olej przeterminowany oddaj do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) lub Mobilnego Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów (MPSZOK).