Obierki ziemniaków - wyrzuć do pojemnika na bioodpady - Zasady segregacji odpadów w Warszawie
Obierki ziemniaków - wyrzuć do pojemnika na bioodpady
Bioodpady
Jak przebiega proces recyklingu bioodpadów?
Warszawskie bioodpady są przetwarzane w sposób tlenowy w kompostowniach. Kompostowanie bioodpadów przebiega 3 etapowo:
- Biostabilizacja: Rozdrabnianie oraz rozkład pod wpływem podwyższonej temperatury i odpowiedniej ilości tlenu. Podwyższona temperatura umożliwia pozbycie się drobnoustrojów chorobotwórczych i pasożytów.
- Stabilizacja kompostu: Kompost grzejny wymieszany z ziemią usypuje się w pryzmach, w których dojrzewa przez 3 – 6 tygodni.
- Selekcja: Dojrzały kompost jest segregowany ze względu na wielkość i potem wywożony.
Ciekawostki:
- W Polsce marnuje się 9 mln ton jedzenia rocznie! Każdy Polak statystycznie marnuje około 250 kg jedzenia rocznie. Najczęściej wyrzucane rodzaje produktów to: warzywa, pieczywo, wędliny.
- Aż 53% żywności marnujemy w domu. Sklepy i dystrybucja stanowi 5% zaś gastronomia 12%.
Pamiętaj!
- Bioodpady nie mogą być zanieczyszczone tłuszczami, mięsem czy nabiałem bo nie będą mogły zostać wykorzystane do wytwarzania kompostu. Dlatego do bio nie wyrzucaj:
- produktów w zawartością tłuszczu np. kromek chleba posmarowanych masłem, ziemniaków z sosem, sałatki z oliwą.
- produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli surowego lub gotowanego mięsa, wędlin, kości, ości czy resztek ryby.
- mleka, ani jego wyrobów tj. jogurtów, serów, śmietan etc.
- Skorupki od jajek wyrzuć do bioodpadów. Żółtko i białko powinno jednak trafić do kosza na odpady zmieszane.
- Produkty stałe z zup na wywarze mięsnym wyrzuć do czarnego kosza na odpady zmieszane, jeśli wywar jest pochodzenia roślinnego i nie ma w nim tłuszczu, to wyrzuć go do kosza na bio.
- Do bio nie wyrzucaj również odchodów zwierząt, kociego żwirku czy ściółki z klatek dla mniejszych zwierząt.
- Olej po smażeniu oraz olej przeterminowany oddaj do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) lub Mobilnego Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów (MPSZOK).